30.11.04 Flere nye tropiske fiskearter i de danske farvande.
Der er kommet over 30 nye fiskearter i de danske farvande side 1970, fremgår det af ” Flora og Fauna” et tidsskrift udgivet af Naturhistorisk Forening for Jylland.
En af grundende til den markante fremgang at nye art, menes at være den store stigning af gennemsnitstemperaturen i de danske farvande.
Temperaturen er steget næsten 2 grader inden for de sidste 10-15 år. Denne stigning har bl.a. givet sig udtryk i at fisk som tyklæbet multe er begyndt at gyde herhjemme, og forskerne forventer at arter som rød blankesten og havrude, vil begynde at gyder her inden for en overskuelig fremtid.
De nordligste gydeområder er for begge arter Den Engelske Kanal, men forskerne mener at, med stigende temperaturer vil disse hurtigt rykke nordpå. Begge arter skulle efter sigende være gode spisefisk. En anden art der er ved at blive almindelig flere steder er havbars, den gyder så vidt vides ikke her endnu, men det er nok kun et spørgsmål om tid, hvis temperaturen forsætter med at stige.
Denne stigning af gennemsnits temperaturen skaffe ikke kun nye arter til vores vande, den gør også at flere af de gamle velkendt arter langsomt trækker længere nordpå da temperaturen i vores farvande er ved at blive for høj.
Det er arter som sild, rødspætte, skrubbe og torsk der muligvis på længere sigt vil forlade vores farvande.
Torsken er formodentlig allerede ved at trække sig ud af de lavvandede områder, hvor opvarmningen er størst om sommeren.
Torsken er en nordatlantisk fisk hvis sydligste grænse er Danmark og Den Engelske Kanal. Torsken trives bedst ved temperaturer mellem 0 og 5 grader, den kan dog leve i vand der er op til 20 grader.
Den gyder ikke i vand der er over 12 grader, men laver og æg har større chance for overlevelse ved temperaturer på 4-6 grader.
Så hvis temperaturen
forsætte med at stige, som den har gjort de sidste 10-15 år så er det kun
fantasien der sætter grænser for hvilke arten der kan komme på sommerbesøg. Hvad
med f.eks. tropiske hajer, såsom den store hvide haj?
Dette skulle ikke være umuligt ifølge biologerne, så det kan godt være at vi som
lystfiskere skal begynde at overveje hvilket grej vi tager med på havet, og om
vi ikke skal droppe vadefiskeriet fra kysten ;-))
Kilde: Frederiksborg Amts Avis. Artikel af Søren Olsen
Leif Holmskov